Ouders

» 0-4 jaar

Ouders van een hoogbegaafd kind krijgen te maken met verschillende emoties.

De babytijd kan een heel vermoeidende periode zijn, het beeld van een rustige baby, die veel slaapt blijkt voor dit kind niet op te gaan. De baby is veel wakker, snel overprikkeld en alert. Ook komt het voor dat de baby veel huilt. Omdat deze kenmerken ook voorkomen bij andere baby’s duidt dit niet direct op hoogbegaafdheid.

In deze fase kunnen ouders te maken krijgen met goedbedoelde adviezen. Je kunt onzeker zijn, zeker als het je eerste kind is.

Als de baby een peuter wordt kun je als ouder te maken krijgen met onbegrip. Zelf is het je misschien nog niet opgevallen dat je kind zich sneller ontwikkelt, anderen zien het wellicht al wel. Reacties kunnen kwetsend zijn. Er wordt gedacht dat je als ouder je kind teveel pusht of dat je kind zich aanstelt als het zich gevoelig opstelt. Het is een fase waarin je als ouder veel baat kan hebben bij een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of consultatiebureau. Zij kunnen informatie  verstrekken en suggesties aan reiken. Helaas is het niet voor alle professionals een onderwerp waar ze affiniteit mee hebben.

Als er een school gekozen moet worden is het voor ouders fijn om te weten of een school werkt met een beleidsplan hoogbegaafdheid. Het kan voor ouders nog belangrijker zijn om te voelen dat de school (en de individuele leerkrachten) positief staan tegenover het kind met de ontwikkelingsvoorsprong.